Zpět Detailní filtr
Zpět
Pereg – ovocná vína z Modry

Pereg – ovocná vína z Modry

Slovenská vinařství
Pereg

Ovocná vína jsou samostatná kapitola ve světě vín. Své oblibě se těší zejména v oblastech s chladným klimatem v Severní Americe, Skandinávii, ale i na Slovensku. Společnost Pereg, která sídlí ve městě Modra, se zabývá výrobou ovocných i hroznových vín. Navazuje na tradice předků, které propojují s novými poznatky a moderní technologií.


Výroba ovocných vín

Ovocná vína jsou fermentované alkoholické nápoje vyrobené z různých druhů ovoce kromě hroznů. Kdysi se vyráběly víceméně jen v domácích podmínkách z toho, co se pěstovalo v zahradě. Většina ovoce má potenciál pro výrobu vína.

Existuje řada způsobů extrakce šťávy z ovoce, které se používají. Běžné je lisování šťávy, dušení a kvašení dužniny plodů. Ovocná vína vyžadují přidání cukru nebo medu, aby se zvýšil obsah alkoholu (cukr se při fermentaci mění na alkohol). Mnohé druhy ovoce mají přirozený obsah kyselin, který by byl příliš vysoký na to, aby vzniklo příjemné ovocné víno v nezředěné formě. Je třeba doplnit cukry procesem zvaným chaptalizace. Sacharóza se často přidává tak, aby bylo dostatek cukru na dokvašení.

Ovocná vína se věkem v láhvi nezlepšují a obvykle se mají zkonzumovat do jednoho roku po lahvování.

Rybíázové víno z Malých Karpat

Pravděpodobně v roce 1413 se začaly objevovat první zprávy o založení cechu vinařů ao ustanovení viničního úřadu v malokarpatské oblasti. Ústřední postavou tohoto úřadu byl viniční rychtář Pereg. Každé vinařské město, kde se vinná réva pěstovala a kde se víno vyrábělo, mělo svého Perega, který řídil práce ve vinohradech. V té době vinařství a vinařství stálo na vrcholu a slovenská a uherská vína se pila kromě bratislavských, budapešťských i vídeňských dvorech a slavila obrovský úspěch.

Pereg se specializuje na výrobu vína z černého rybízu a plodů aronie černoplodé. Víno z černého rybízu je ovocné, červené víno vyrobené výlučně z černého kultivaru rybízu. Je vyrobeno moderní technologií, během které ovoce fermentuje v rototancích při přísném sledování teploty. Ušlechtilé kvasinky, fermentační činnost a neustálé promíchání pod pravidelným dohledem má pozitivní vliv na kvalitu výsledného produktu.

Recept s ovocným vínem - Vanilková panna cotta s ovocnou omáčkou

K přípravě budete potřebovat:
•  400 ml smetany ke šlehání
•  200 ml plnotučného mléka
•   60 g krystalového cukru
•   1 vanilkový lusk
•  4 plátky želatiny
•  500 ml Special edition
•    Víno z černého rybízu
•   50g krystalového cukru
•   kůra z 1 bio pomeranče
•  čerstvé ovoce na servírování

Postup

Smetanu ke šlehání smíchejte s mlékem a cukrem v menším hrnci. Přidejte semínka z vanilkového lusku a zahřívejte na mírném ohni jen dokud roztaje cukr. Potom směs odstavte a nechte asi 5 minut vychladnout. Mezitím si dejte plátky želatiny do studené vody nabobtnat.

Po 5 minutách ji vyjměte, přebytečnou vodu z želatiny vyždímejte a přidejte ji do ještě teplé ale ne horké smetanové směsi. Promíchejte, dokud želatina zcela neroztaje. Pro jistotu můžete směs přecedit přes sítko, to zachytí případné kousky želatiny. Směs nalijte do sklenic a nechte vychladnout nejprve při pokojové teplotě a poté až dejte do chladničky úplně ztuhnout.

V menším hrnci smíchejte víno s cukrem a kůrou, a na středním plameni vařte přibližně 25 minut, dokud se víno zčásti neodpaří a vznikne hustá vínová omáčka. Po uvaření vyjměte pomerančovou kůru a nechte omáčku vychladnout. Omáčkou pak polijte připravenou panna cottu a podávejte dozdobenou čerstvým ovocem.

Recept s ovocným vínem - Punčové rezy

K přípravě budete potřebovat :

Piškot

•   6 vajec
•  250 g moučkového cukru
•  100 ml řepkového oleje
•  125 ml vody (lze zaměnit za 125 ml plnotučného mléka)
•  300 g polohrubé mouky
•  9 g prášku do pečiva
•  Štipka soli

Punč

200 ml Vína z černého rybízu Pereg
100 ml kvalitního malinového sirupu
200 ml pomerančové šťávy
šťáva a kůra z 1 citronu
125 g malin (mohou být i zmrazené)
40 ml rumu
2 celé skořice
4 hřebíčky

Poleva

150 g moučkového cukru
1 -2 PL punče
10 ml šťávy z citrónu
k dokončení 220 g malinového džemu a čerstvé maliny

Postup

Piškot
Ve větší míse rozšlehejte pomocí mixéru vajíčka do pěny. Potom přidejte cukr a znovu vyšlehejte. Do vyšlehaných vajec s cukrem postupně přidejte olej i vodu. Nakonec přidejte prosetou mouku spolu s práškem do pečiva a jen pomocí stěrky promíchejte, abyste neztratili objem. Formu o rozměru cca 40 x 30 cm vystlejte na spodku pečícím papírem, těsto přelijte do formy a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na přibližně 25 minut.

Punč
V hrnci smíchejte všechny suroviny kromě rumu a vařte těsně pod bod varu. Potom punč přeceďte, maliny propasírujte a do mírně vychladlého punče přidejte rum. Odložte z něj část na polevu.

Dokončení
Korpus opatrně vyjměte z formy, oddělte od pečicího papíru a nakrájejte na 3 cca 10 cm široké pásy. Položte jeden boční pás (ten s okrajem) na servírovací desku spodní stranou dolů a potřete tenkou vrstvou džemu. Položte na něj střední pás, jemně zatlačte a opatrně zalévejte punčem. Vždy po troše počkejte, až se punč vsaje. Opatrně polijte i okraje tak, aby byl punč všude rovnoměrně. Potom dejte na korpus opět vrstvu džemu a poslední pás těsta.

Punčový řez přikryjte alobalem a zatižte například balíkem rýže nebo mouky, a dejte odpočinout do chladničky ideálně přes noc. Druhý den punčový řez vyjměte, rovnoměrně seřízněte okraje. Práškový cukr prosejte, přidejte citrónovou šťávu a promíchejte. Nakonec přidejte nejprve 1 PL punče, promíchejte, a bude-li poleva sice hustá, ale tekutá, polijte jí opatrně koláč. Když je dost hustá, zůstane pěkně na povrchu a nesteče. Pokud by bylo třeba, přidejte ještě 1 PL punči. Polevu pak nechte zaschnout, a můžete krájet řezy.

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.